Utsikt över Dorje Lakpa

Date: 2007-11-14

Idag har vi besökt den 800 år gamla delen av Kathmandu, Bhaktapur. Det var häftiga gamla tempel och vackra byggnader. Det var väldigt häftigt!!

Idag klarnade luften och bergen i norr blev tydliga. Den mäktiga bergskedjan Himalaya som jag så länge drömt om. Berg som Langtang Lirung och Dorje Lakpa kändes nästan känslosamt att till slut få se långt där borta, bortom Kathmandudalen. Jag stod uppe på taket av hotellet och knäppte bilder, mycket snart kommer jag att bo och leva uppe i dessa höga berg.

Temba Lama och jag pratade mycket idag om bergen, han berättar att Nepaleserna egentligen inte bryr sig så mycket om att bestiga dessa höjder, så länge de inte får betalt för besväret. Jag frågar vad Dorje Lakpa betyder, då skrattar Temba med sitt varma skratt och berättar att Dorje Lakpa ( En bergstopp på ca 7000 meter över havet, synlig från Kathmandudalen) är ett namn på en Sherpa. Troligtvis frågade någon Europée en sherpa vad bergets namn var, sherpan trodde då kanske att han frågade vad han hette och sade Dorje Lakpa, d.v.s. sitt eget namn. Då antecknades detta som bergets namn! Temba skrattar och fortsätter, ” In The Himalayas there are over 600 peaks above 6000 meters without any name, we can name a mountain Martin Peak!!” Ja, det skulle ju vara kul, haha...

På kvällen har vi alla avskedsmiddag, gruppen som jag vistats med i en dryg vecka skall fara hem till Sverige igen och jag skall stanna några dagar innan jag far till Tembas by.

På avskedmiddagen får jag tillfälle att ytterligare bekanta mig med Sonam Sherpa, mannen som besteg Everest i våras. Vi bestämmer att jag skall få måttbeställa lite jackor och dylikt i hans klädfabrik imorgon. Jag träffar även Kaji Sherpa, som även han är bekant i Claes gäng. Han kom just hem från en Japansk Everestexpedition, väldigt spännande att lyssna på!

För övrigt är det massor av familjer bjudna som på något sätt är involverade i fadderverksamheten, det är fint att svenska pengar kan hjälpa de fattiga här, det behövs verkligen. När vi säger hejdå senare på kvällen överöses vi alla svenskar med buddhistiska schalar, fina minnen att ta med hem…

Jag mår lite bättre idag, har lite ont i halsen, men det kommer att släppa så småningom.

Kram Henny och alla andra!

Martin in Kathmandu

Martin Isaksson

 

 

Mediadream Webbyrå

My Music

Stay

Goodbye

Higher

Dry your eyes


2021 Martin Isaksson Exploring the himalayas
Webdesign & Hosting by Mediadream.se Webbyrå