Temba Lama (Min adress & Tele.nr.)

Date: 2007-11-16

Temba Lama är född och uppvuxen i bergsbyn Bhandar och härstammar från Sherpafolket, som för väldigt länge sedan vandrade från Tibet och bosatte sig i de höga höjderna i Nepal. Liksom många andra unga uppe i bergen i himalaya, så började Temba tidigt som porter. Då det inte finns vägar att transportera varor på finns det ingen annan möjlighet än att allt som behövs uppe i de högre belägna byarna transporteras upp av människokraft, de som bär kallas porters. Vad jag förstått så började Temba snart inom trekkingverksamheten, vilken nog var ganska naturligt med tanke på att Bhandar ligger mitt på vandringsleden som går upp till Mount Everest och lockar därför mycket vandrare från hela världen. De senaste åren har Temba dock arbetat som organisatör inom trekking och turistbranschen här i Nepal, bl.a. i samarbete med svenska föreningen Namaste Nepal som arbetar för att främja utbildningssystemet i landet.

Temba har alltid nära till ett skratt, hans mjuka sätt värmer och hans ögon lyser. Hans väderbitna mörka ansikte får en att tro att han egentligen är äldre än hans nu drygt 50 år på nacken. Men som han själv berättar så har hans liv varit tufft. Här går det inte att dansa på rosor, man får kämpa om man skall klara sig. Temba har verkligen fått kämpa för att idag vara en av de som klarat sig väldigt bra. Han har, förutom sitt hem i Bhandar, även ett hus i Kathmandu där han bor om och vartannat när han arbetar. Huset är stort och där hyr han även ut åt hans frus systers familj.

Vi sitter på golvet, på en mjuk hemvävd matta och äter middag. Mitt på golvet är det utlagt två tidningar som skydd och på dessa står en stor skål med potatis och massor av staka såser. Vi är sju stycken. Jag, Temba, hans dotter Nimi samt släkten som även dom bor i huset. Vi äter, pratar, skämtar och skrattar. Det känns faktiskt avslappnat och bra, trots att jag inte förstår dem när de börjar prata Nepali med varandra. De försöker lära mig lite ord och hittils har jag redan snappat upp och kan en del enkla fraser Nepali, men fortfarande långtifrån så mycket att jag skall kunna konversera. De berättar att mitt Sherpanamn är Pasang, eftersom de får sitt namn efter vilken dag i veckan de är födda. Jag är född på en fredag!

Nu skall jag bo här i Tembas hus i några dagar innan jag och han vandrar upp till hans by, en hike på sju timmar. Men först skall vi åka buss i flera tmmar till Jiri, platsen där vandringsleden börjar.

Igår tog vi alla förväl av Claes och alla de andra i resegruppen utanför hotellet. Som brukligt hade de massor av fina tunna schalar runt deras halsar, något Buddhisterna skänker vid ankomst, avsked eller gåvor. Jag måste tacka alla i gänget som tillfört så mycket skratt de senaste dagarna. Och tack för det gigantiska medicinförrådet, nu kan jag starta ett apotek här i Nepal!

Senare åkte jag till Sonam Sherpa (klädfabriken Everest Hardwear) för att få måttbeställa lite vinterkläder till väldigt bra priser. Sonam är en väldigt trevlig och ödmjuk kille, men i jämförelse med mig så ser han väldigt liten ut. Det är något jag har fått vänja mig vid här i Nepal, det finns ingen i närheten av min längd. Jag har även fått måttbeställt en kostym, byxor och två skjortor. Det är lika bra att passa på när det är billigt!

Nu har jag även skaffat ett Nepaliskt SIM-kort till mobilen, så jag kan ringa här. Jag kan också ringa hem, fast än vet jag inte hur mycket det kostar… (Tänk på tidsskillnaden på +4.45 timmar)

Mitt telefonnummer är; 009779803558748

Min adress hos Temba i Bhandar (Där jag skall vara de närmaste 5 veckorna!):

C/O Martin Isaksson, Temba Lama

Bamti BHANDAR 3/43 ShimDistrict RamechhupEast Nepal Kramar!!

Martin Isaksson

 

 

Mediadream Webbyrå

My Music

Stay

Goodbye

Higher

Dry your eyes


2021 Martin Isaksson Exploring the himalayas
Webdesign & Hosting by Mediadream.se Webbyrå