I skuggan av Mount Everest, 25 Dec, Juldagen 2007

Date: 2007-12-28

 Med långsamma steg stapplar jag andfådd de sista metrarna till toppen av Kala Patthar,  5545 meter över havet. Jag befinner mig mitt Khumburegionen i Nepal, på en bergstopp med fantastisk "panoramaview" över världens högsta berg Mount Everest, eller Sagarmatha som är bergets namn här i Nepal. Här uppe är syrenivån bara hälften av vad den är vid havsnivå, detta i kombination med den torra kalla luften och starka vinden gör klimatet väldigt ogästvänligt. Men vad gör det när himlen är klarblå och man beskådar isglaciärer och snötäckt bergstoppar i oändlighet var man än tittar. Det finns något magiskt i att beskåda allt detta, man kan inte undgå att njuta av landskapets skönhet.

 

Den senaste månaden har jag spenderat i en bergsby i Nepal, Bhandar, där jag arbetat som voluntär engelsklärare för barn i de yngre åldrarna. Jag har bott med en familj, lärt känna underbara människor, en ny kultur samt fått minnen för livet. När min vistelse i Bhandar var över påbörjade jag och min vän Dendi Sherpa vår två veckor långa vandring som skulle ta oss till Everest basecamp och Kala Patthar i Khumbu, Nepal. Vi skulle vandra hela den ursprungliga Everestleden som alla bergsbestigare färdades innan man kunde ta flyget till Lukla. Vi hade en veckas vandring i rullande terräng med tung packning, en transportsträcka med otroliga vyer och vackert landskap framför oss innan vi började komma upp till den tunna luften . Att vandra långsamt hela vägen gav oss en möjlighet att på ett bra sätt acklimatisera våra kroppar till den allt mer minskande mängden syre i luften ju högre vi kom.

 

Visst är Nepal ett otroligt vackert land, men det som verkligen berör och fascinerar mig här är människorna och deras liv. Porters som transporterar varor, laster på upp mot 100 kg som bärs med hjälp av en rem över huvudet, upp över bergen. Familjer som lever enkelt och materiellt väldigt fattigt. Det känns som att resa bakåt i tiden. Trots de otroliga skillnad på levnadsstandarden här utstrålar ändå människorna en stark livsglädje och harmoni, jag har aldrig träffat mer gästvänliga människor än här i Nepal.

 

Efter en vilodag i Namche Bazar, en handelsplats för Tibetanska och Nepalesiska köpmän, fortsatte vi upp mot högre höjder. Vi passerade det berömda Tengboche klostret, fick vår första vy av det vackra berget Ama Dablam och började få smak av tunn luft. Vi stannade en extra dag i Dingboche på 4400 m ö h för acklimatisering. Därifrån gjorde vi en dagstur upp längs en dalgång med otrolig utsikt över bl.a. Lhotse, det fjärde högsta berget i världen på 8516 m ö h.

 

Två dagar senare, efter nätter utan sömn p.g.a. den höga höjden, befann vi oss nu vid Gorak Shep, 5100 m ö h. Därifrån är det bara dagsturer till Everest Basecamp och Kala Patthar. Här i Gorak Shep lever ett fåtal, enbart med anledning av turisterna som de kan livnära sig på. Vi har bott i "Lodges" under hela vår vandring, det är så man gör här när man vandrar. Där kan man äta och värma sig framför den varma kaminen.

 

Vår vandring till Everest Basecamp tog bara drygt 5 timmar tur och retur. Vandringen gick genom en stenig miljö, som likt en stor grusgrop. De sista timmarna vandrade vi på den gigantiska Khumbuglaciären med otroliga isformationer och förrädiska halkiga fällor. Uppe på isglaciären låg lyckligtvis ett delvis tjockt lager sten som blivit kvar allteftersom isen smällt, utan det vore det omöjligt att färdas här utan avancerad utrustning.

 

Everest Basecamp var häftigt, ett basläger som för varje säsong byggs om på nytt med tanke på att isen hela tiden rör sig och ingenting förblir. Nu var det "Off season" och Bascamp var bara ett grusområde på isen, med utsikt över det mäktiga isfallet, i skuggan av det närliggande berget Nuptse. Man kan inte se Mount Everest från baslägret, men det är ändå känslan att vara här som räknas.

 

Dagen efter nådde vi på förmiddagen toppen av Kala Patthar. Vid en lång flaggstång i järn hänger buddhistiska böneflaggor och annat som "offrats" i respekt för bergen, dess skönhet och utmaningar. Jag hade med mig en liten svensk flagga som jag hängde vid tippen av Kala Patthar. På flaggan skrev jag, "Martin on top, 25 Dec 2007".

 

Det är Juldagen 2007 och jag har nått mina mål, Kala Patthar och Everest Basecamp efter två veckors vandring. En halv kilometer nedanför mig ser jag baslägret på Khumbuglaciären där jag stod igår. Världen är vacker här uppe, himlen är blå idag och jag är lycklig. I skuggan av Everest står jag och beskådar dess magiska skönhet. Sagarmatha, tack för vädret!


Se bilder i fotoalbumet!

 
Martin Isaksson i Nepal.

Martin Isaksson

 

 

Mediadream Webbyrå

My Music

Stay

Goodbye

Higher

Dry your eyes


2021 Martin Isaksson Exploring the himalayas
Webdesign & Hosting by Mediadream.se Webbyrå